Polityka prywatności

Informacje o ochronie danych zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO) skierowane do użytkowników strony internetowej

Przykładamy dużą wagę do ochrony Państwa danych, które mogą być gromadzone podczas Państwa wizyty na stronie internetowej www.kiesow.org. Mogą Państwo zawsze odwiedzać naszą stronę internetową bez konieczności podawania swoich danych osobowych.
Państwa dane osobowe będą gromadzone i ewentualnie zapisywane tylko w przypadku dobrowolnego skontaktowania się z nami.
Przepisy prawne dotyczące ochrony Państwa danych są zawarte w ogólnym rozporządzeniu o ochronie danych oraz w federalnej ustawie o ochronie danych osobowych.
Podmiotem odpowiedzialnym w rozumieniu przepisów o ochronie danych pełni

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest:

Firma: KIESOW Polska Sp. z o.o.
Kod: 41-800, Miejscowość: Zabrze
Ulica: Pawliczka 25

Telefon: +48 32 370 16 91
E-mail: biuro@kiesow.pl 


Pełnomocnikiem Ochrony Danych (POD) w firmie:

KIESOW Polska Sp. z o.o.,
jest pan Andrzej Marczak,
telefon kontaktowy: +48 606 306 233,
e-mail kontaktowy: biuro@kiesow.pl, andrzej@normasystem.pl
a miejscem kontaktu bezpośredniego: siedziba firmy KIESOW Polska Sp. z o.o. w Zabrzu;

Gromadzenie danych z serwera

Podczas Państwa wizyty na naszej stronie internetowej następuje automatyczne gromadzenie różnych statystyk serwera, które Państwa przeglądarka przesyła na serwer naszego dostawcy. Dane te obejmują: nazwę wywoływanej strony internetowej, plik, datę i godzinę wejścia na stronę, ilość przesyłanych danych, komunikat o pomyślnym wejściu na stronę, rodzaj i wersję przeglądarki, system operacyjny użytkownika, adres URL odwołującego się (poprzednio odwiedzonej strony) oraz adres IP i nazwę dostawcy wysyłającego żądanie.
Dane te służą do analizy statystycznej wizyt na naszej stronie internetowej i nie mamy możliwości ich przyporządkowania do konkretnych osób. Podstawę prawną gromadzenia danych stanowi art. 6 ust. 1 lit. f) RODO. Nie jest dokonywana agregacja tych danych z innymi źródłami danych. Adres IP użytkownika zostaje poddany anonimizacji. Nasz prawnie uzasadniony interes w gromadzeniu tych danych polega na tym, że przedmiotowe dane pozwalają nam zoptymalizować naszą ofertę skierowaną do użytkowników na przykład poprzez zapobieganie dostępowi ze szkodliwych stron lub optymalizację dostępu za pośrednictwem konkretnej przeglądarki, jak również na tym, że dopiero log adresu IP umożliwia dostarczenie strony użytkownikowi.
Zasadniczo przysługuje Państwu prawo do sprzeciwu wobec takiego sposobu gromadzenia danych. W rzeczywistości taki sprzeciw nie wchodzi w rachubę, ponieważ uniemożliwiałby korzystanie ze strony internetowej.
Dane są usuwane, jak tylko przestają być potrzebne do wyżej wymienionych celów.

Wykorzystywanie i przekazywanie danych osobowych

a. Informacje ogólne
Jeżeli udostępnią nam Państwo swoje dane osobowe, będziemy wykorzystywać je do odpowiedzi na kierowane zapytania, doradztwa oraz realizacji zawartych z Państwem umów lub na potrzeby administracji technicznej. Państwa dane osobowe będziemy przekazywać osobom trzecim lub w inny sposób tylko wtedy, gdy będzie to niezbędne do osiągnięcia celów umowy lub wymagane do celów rozliczeniowych albo jeżeli wcześniej wyrazili Państwo na to zgodę. Mają Państwo prawo do wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie ze skutkiem na przyszłość, zob. również punkt 7 dotyczący praw osób, których dane dotyczą.

b. Wykonywanie umów W ramach zawartych z Państwem umów gromadzimy i przetwarzamy przekazane przez Państwa dane osobowe do celów wykonania tych umów, np. również do celów związanych z księgowością.
Przekazywanie danych odbywa się w ramach rozliczeń z bankami lub dostawcami usług transportowych. Dane rozliczeniowe są przekazywane zgodnie z przepisami prawa podatkowego do biura podatkowego lub urzędu skarbowego.
Podstawę prawnągromadzenia i przetwarzania danych w ramach wykonywania umów stanowi art. 6 ust. 1 lit. b) RODO. Podstawę prawną przekazywania danych do biura podatkowego lub urzędu skarbowego stanowi art. 6 ust. 1 lit. c) RODO. Dane te są usuwane po upływie ustawowych terminów przechowywania danych. Jeżeli nie ciążą na nas żadne ustawowe obowiązki w zakresie przechowywania danych, dane są usuwane po ustaniu celu ich przetwarzania.

c. Formularz kontaktowy, zwrot opakowań i zapytania drogą e-mailową
W przypadku korzystania z naszego formularza kontaktowego oraz zapytań dotyczących zwrotu opakowań gromadzimy i zapisujemy Państwa imię i nazwisko oraz adres e-mail, jak również treść zapytania w celu odpowiedzi na zapytanie. Pozostałe dane są opcjonalne. W przypadku wysłania do nas zapytania w sprawie kontaktu drogą e-mailową gromadzimy i zapisujemy Państwa adres e-mail oraz dane zawarte w e-mailu. Podstawę prawną stanowi art. 6 ust. 1 lit. a) RODO, ponieważ w przypadku korzystania z formularza kontaktowego wyrażają Państwo zgodę na wyżej opisane przetwarzanie Państwa danych.
Dane zostają usunięte po ustaniu celu przechowywania danych, czyli po udzieleniu odpowiedzi na Państwa zapytanie przesłane e-mailem bądź za pośrednictwem formularza kontaktowego lub po ostatecznym wyjaśnieniu kwestii będącej przedmiotem zapytania. Mają Państwo prawo do wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat prawa do usunięcia danych i prawa dostępu do danych znajduje się poniżej w punkcie 7 dotyczącym praw osób, których dane dotyczą.

Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu:

  • niezbędnego i prawidłowego wykonania umowy/obsługi o charakterze handlowym;
  • wykonywania czynności zgodnie z udzielonymi przez Panią/Pana zgodami;
  • wykonywania czynności wymaganych obowiązującymi przepisami prawnymi i administracyjnymi;
  • realizacji prawnie uzasadnionego interesu firmy KIESOW Polska Sp. z o.o.;

Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą:

  • upoważnieni do przetwarzania danych osobowych pracownicy firmy KIESOW Polska Sp. z o.o.;
  • podmioty zapewniające obsługę teleinformatyczną, organizacyjną i techniczną firmy KIESOW Polska Sp. z o.o.;
  • instytucje upoważnione do przetwarzania danych osobowych na mocy obowiązującego prawa;

Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej;

Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane dopóki, dopóty nie zostanie zgłoszony sprzeciw wobec ich przetwarzania

Jako Administrator Pani/Pana Danych Osobowych informuję, że ma Pani/Pan prawo dostępu do swoich danych oraz możliwość ich poprawiania. Przysługuje Pani/Panu także prawo do usunięcia danych, prawo do ograniczenia lub żądania zaprzestania ich przetwarzania oraz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego - Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne do wykonywania czynności handlowych, o których mowa powyżej;

Pliki cookie

Ta strona internetowa korzysta z plików cookie. Są to małe pliki tekstowe, które są zapisywane podczas odwiedzania naszej strony internetowej w Państwa przeglądarce (np. Firefox, Chrome, Microsoft Explorer/Edge, Safari itd.) lub na Państwa komputerze (a dokładniej w systemie operacyjnym). Za pomocą pliku cookie, który ma określony ciąg znaków, nasza strona internetowa ponownie rozpoznaje Państwa przeglądarkę podczas wizyty na naszej stronie. Wykorzystujemy własne pliki cookie, tak zwane sesyjne pliki cookie. Służą one do poprawy korzystania z naszej strony internetowej oraz do optymalizacji prezentowania treści dla Państwa.
Podstawę prawnąstanowi art. 6 ust. 1 lit. f) RODO. Nasz prawnie uzasadniony interes polega na tym, że przy użyciu wspomnianych plików cookie chcemy jedynie ułatwić Państwu wywoływanie naszej strony internetowej; nie gromadzimy przy tym żadnych danych dotyczących śledzenia i tym samym w żaden sposób nie ingerujemy w Państwa prawa osobiste i podstawowe wolności.

Mogą Państwo zablokować akceptację plików cookie w swojej przeglądarce. Może to jednak prowadzić, między innymi, do ograniczenia funkcjonalności witryny. Więcej informacji na temat innych praw osób, których dane dotyczą, znajduje się w punkcie 7. Te pliki cookie są ważne wyłącznie przez czas trwania sesji Państwa przeglądarki i są usuwane po zakończeniu wizyty na naszej stronie internetowej.

Mogą Państwo w dowolnym momencie skorzystać z prawa dostępu do przechowywanych przez nas danych, które Państwa dotyczą, oraz wnieść sprzeciw wobec przetwarzania tych danych, zob. poniżej punkt 7 dotyczący praw osób, których dane dotyczą. Mogą Państwo całkowicie zablokować akceptację plików cookie w swojej przeglądarce. Może to jednak prowadzić, między innymi, do ograniczenia funkcjonalności witryny.

Google Analytics

Ta strona internetowa wykorzystuje Google Analytics, usługę analizy ruchu sieciowego oferowaną przez Google LLC (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; „Google”). Google Analytics korzysta z plików cookie, zob. powyżej punkt 3 zawierający ogólne informacje na temat plików cookie.

Pliki cookie są wykorzystywane w ramach Google Analytics do analizy sposobu korzystania przez Państwa ze strony internetowej oraz do pomiaru zasięgu. Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Google Inc. w ramach Google Analytics wykorzystywane są poniżej wymienione pliki cookie. Wykaz ten opiera się na wykazie Google (wersja w języku angielskim).

 

Nazwa pliku cookie Domyślny termin usunięcia Cel użycia
_utma 2 lata po instalacji/aktualizacji Ten plik cookie służy do rozróżniania użytkowników i poszczególnych wizyt na stronie. Ten plik cookie jest instalowany, gdy następuje uruchomienie biblioteki Javascript i nie istnieje jeszcze żaden plik cookie _utma. Plik cookie jest aktualizowany za każdym razem, gdy dane są wykorzystywane w ramach Google Analytics.
_utmt 10 minut Służy do ograniczania wskaźnika żądań.
_utmb 30 minut po instalacji/aktualizacji Ten plik cookie służy do identyfikowania nowych użytkowników/wywołań strony. Ten plik cookie jest instalowany, gdy następuje uruchomienie biblioteki Javascript i nie istnieje jeszcze żaden plik cookie _utma. Plik cookie jest aktualizowany za każdym razem, gdy dane są wykorzystywane w ramach Google Analytics.
_utmz 6 miesięcy po instalacji/aktualizacji Ten plik cookie zapisuje dane źródłowe lub kampanię, które określają, jak i skąd dany użytkownik trafił na naszą stronę internetową. Ten plik cookie jest instalowany, gdy następuje uruchomienie biblioteki Javascript i nie istnieje jeszcze żaden plik cookie _utma. Plik cookie jest aktualizowany za każdym razem, gdy dane są wykorzystywane w ramach Google Analytics.
_utmv 2 lata po instalacji/aktualizacji Ten plik cookie jest wykorzystywany do zapisywania zmiennych dostosowanych do jakościowego profilu użytkowników. Ten plik cookie jest tworzony, jeżeli autor oprogramowania wykorzystał metodę _setCustomVar w odniesieniu do jednej ze zmiennych dostosowanych do jakościowego profilu użytkowników. Plik cookie jest aktualizowany za każdym razem, gdy dane są wykorzystywane w ramach Google Analytics.

Podstawę prawną gromadzenia i zapisywania danych stanowi art. 6 ust. 1 lit. f) RODO. Nasz prawnie uzasadniony interes polega na tym, że na podstawie danych analitycznych możemy na przykład sprawdzić, w którym miejscu użytkownik przerwał wizytę na stronie, i odpowiednio udoskonalić naszą stronę albo z jakich krajów nasza strona jest wywoływana, co pozwala nam dostosować wybór języków na naszej stronie. Na naszej stronie internetowej usługa Google Analytics została rozszerzona o kod „gat._anonymizeIp();” aby zapewnić anonimową rejestrację adresów IP (tzw. maskowanie IP). W ten sposób nie mamy możliwości przyporządkowania zgromadzonych danych analitycznych do konkretnej osoby.

Przekazywanie danych do państw trzecich: Informacje na temat korzystania przez Państwa z tej strony internetowej, wygenerowane za pomocą plików cookie, zazwyczaj są przesyłane do serwera Google w USA i tam przechowywane. Z powodu włączonej anonimizacji adresów IP na tej stronie internetowej Państwa adres IP zostaje wcześniej skrócony przez firmę Google na terenie państw członkowskich Unii Europejskiej lub w innych państwach będących sygnatariuszem Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym. Tylko w wyjątkowych przypadkach cały adres IP jest przesyłany na serwer firmy Google w USA i tam skracany. Na zlecenie operatora tej strony internetowej firma Google będzie wykorzystywać te informacje do analizy sposobu korzystania przez Państwa z tej strony internetowej, sporządzania raportów na temat aktywności na stronie internetowej oraz świadczenia operatorowi strony internetowej innych usług związanych z korzystaniem ze strony internetowej i internetu. Adres IP przesłany przez Państwa przeglądarkę w ramach usługi Google Analytics nie jest łączony z innymi danymi firmy Google.

Firma Google LLC jest certyfikowana zgodnie z Tarczą Prywatności UE-USA, aby zapewnić poziom ochrony danych odpowiadający zapisom RODO. Zawarliśmy z firmą Google LCC umowę przetwarzania danych na zlecenie, która potwierdza, że Google Inc. stosuje odpowiednie i właściwe środki techniczne i organizacyjne w zakresie ochrony Państwa danych osobowych.

Sprzeciw i usuwanie danych:
Przez odpowiednie ustawienie przeglądarki internetowej mogą Państwo uniemożliwić zapisywanie plików cookie. Zwracamy jednak uwagę, że w takim przypadku niektóre z funkcji tej strony internetowej mogą nie być w pełni dostępne. Ponadto mogą Państwo może zapobiec przesyłaniu danych wygenerowanych przez plik cookie odnoszących się do korzystania przez Państwa ze strony internetowej (wraz z adresem IP) do Google oraz przetwarzaniu tych danych przez Google, pobierając i instalując wtyczkę do przeglądarki dostępną pod następującym adresem:

Wspomniana wtyczka jest niedostępna w przypadku wywołania naszej strony internetowej za pośrednictwem przeglądarki urządzenia mobilnego. W takim przypadku, jak również ogólnie mogą Państwo zapobiec wykorzystywaniu i przesyłaniu danych do Google, klikając ten link. Zwracamy uwagę, że chodzi o tak zwany plik cookie opt-out, który jest ważny wyłącznie dla witryny www.kiesow.org i używanej przeglądarki. Jeżeli skasują Państwo pliki cookie w historii swojej przeglądarki, przy ponownej wizycie na naszej stronie internetowej zajdzie konieczność ponownego kliknięcia podanego linka, aby wyrazić sprzeciw wobec wykorzystywania Państwa danych. To samo dotyczy wywoływania naszej strony internetowej za pomocą innej przeglądarki.

Więcej informacji na temat ochrony danych w ramach usługi Google Analytics znajduje się pod adresem https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=de. Mogą Państwo w dowolnym momencie skorzystać z prawa dostępu do przechowywanych przez nas danych, które Państwa dotyczą, oraz wnieść sprzeciw wobec przetwarzania tych danych, zob. poniżej punkt 7 dotyczący praw osób, których dane dotyczą.

Mapy Google

Ta strona internetowa wykorzystuje usługę Google oferowaną przez Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; „Google”). Jeżeli sprawdzają Państwo naszą lokalizację za pośrednictwem Google Maps, usługa ta może gromadzić Państwa dane. Szczegółowe informacje są dostępne w Warunkach korzystania z usługi Google Maps oraz Wytycznych dotyczących ochrony danych firmy Google. Podstawę prawną gromadzenia i zapisywania danych stanowi art. 6 ust. 1 lit. f) RODO. Nasz prawnie uzasadniony interes polega na ułatwieniu Państwu lokalizacji naszej firmy. 

Podstawę prawną gromadzenia i zapisywania danych stanowi art. 6 ust. 1 lit. f) RODO. Nasz prawnie uzasadniony interes polega na ułatwieniu Państwu lokalizacji naszej firmy.

Czcionki internetowe

Ta strona internetowa wykorzystuje „fonts.com”, usługę typograficzną oferowaną przez Monotype GmbH („fonts.com”), Werner-Reimers-Straße 2-4, 61352 Bad Homburg („fonts.com”). Używane czcionki są zainstalowane lokalnie; do „fonts.com” przesyłana jest wyłącznie informacja na temat liczby wywołań strony. Dodatkowo w ramach tej usługi Państwa adres IP może być przesyłany na serwer „fonts.com” i zapisywany w zwykłym logu serwera. Dalsze przetwarzanie tych informacji podlega polityce „fonts.com”; odpowiednie warunki i możliwości ustawień są określone w polityce prywatności „fonts.com” (www.monotype.com/legal/privacy-policy).


Podstawę prawną wykorzystywania czcionek internetowych stanowi art. 6 ust. 1 lit. f) RODO. Nasz prawnie uzasadniony interes polega na umożliwieniu przedstawienia Państwu czcionek w spójnej formie. Mogą Państwo w dowolnym momencie skorzystać z prawa dostępu do przechowywanych przez nas danych, które Państwa dotyczą, oraz wnieść sprzeciw wobec przetwarzania tych danych, zob. poniżej punkt 7 dotyczący praw osób, których dane dotyczą.

Prawa osób, których dane dotyczą

a. Prawa dostępu do danych

W każdej chwili mają Państwo prawo nieodpłatnie zażądać informacji na temat swoich danych osobowych, które zgromadziliśmy. Przysługuje Państwu prawo dostępu do poniżej wymienionych informacji. Mamy obowiązek udzielić Państwu żądanych informacji w terminie jednego miesiąca:

  1. cele, w jakich dane osobowe są przetwarzane;
  2. kategorie danych osobowych, jakie są przetwarzane;
  3. odbiorcy lub kategorie odbiorców, którym dotyczące Państwa dane osobowe zostały lub zostaną ujawnione;
  4. planowany okres przechowywania dotyczących Państwa danych osobowych lub, jeżeli podanie konkretnych informacji w tym zakresie jest niemożliwe, kryteria określania okresu przechowywania;
  5. stnienie prawa do sprostowania lub usunięcia dotyczących Państwa danych osobowych, prawa do ograniczenia przetwarzania przez administratora lub prawa do sprzeciwu wobec tego przetwarzania;  
  6. istnienie prawa do wniesienia skargi do organu nadzorczego;
  7. wszystkie dostępne informacje dotyczące pochodzenia danych, jeżeli dane osobowe nie zostały uzyskane od osoby, której dotyczą; informacje o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym o profilowaniu, o którym mowa w art. 22 ust. 1 i 4 RODO, oraz – przynajmniej w tych przypadkach – istotne informacje o zasadach ich podejmowania, a także o znaczeniu i przewidywanych konsekwencjach takiego przetwarzania dla osoby, której dane dotyczą. Zwracamy uwagę, że nie stosujemy tego rodzaju zautomatyzowanego podejmowania decyzji;
  8. informacje o tym, czy dotyczące Państwa dane osobowe są przekazywane do kraju trzeciego lub do organizacji międzynarodowej. W związku z tym mogą Państwo zażądać informacji o odpowiednich zabezpieczeniach związanych z przekazaniem, o których mowa w art. 46 RODO.

b. Prawo do sprostowania danych

Mają Państwo prawo zażądać od nas niezwłocznego poprawienia swoich nieprawidłowych danych osobowych oraz ewentualnego uzupełnienia niekompletnych danych osobowych.

c. Prawo do usunięcia danych Prawo do usunięcia danych

Mają Państwo prawo zażądać niezwłocznego usunięcia swoich danych osobowych, a my jesteśmy zobowiązani do niezwłocznego usunięcia tych danych, jeżeli zachodzi jedna z następujących okoliczności:

  1. Dane osobowe, które dotyczą Państwa, nie są już potrzebne do celów, dla których zostały zapisane lub dla których były przetwarzane w inny sposób.
  2. Odwołują Państwo swoją zgodę, na której podstawie następowało przetwarzanie zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO, nie istnieje także inna podstawa prawna dla przetwarzania danych.
  3. Wnoszą Państwo na mocy art. 21 ust. 1 RODO sprzeciw wobec przetwarzania swoich danych, które gromadzimy na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu (np. w ramach Google Analytics), i nie występują nadrzędne prawnie uzasadnione podstawy przetwarzania lub wnoszą Państwo sprzeciw na mocy art. 21 ust. 2 RODO wobec przetwarzania w związku z marketingiem bezpośrednim.
  4. Dane osobowe, które dotyczą Państwa, były przetwarzane przez nas niezgodnie z prawem, na przykład bez zgody lub uzasadnionych interesów.  
  5. Dane osobowe, które dotyczą Państwa, muszą zostać usunięte w celu wywiązania się z obowiązku prawnego przewidzianego w prawie Unii lub prawie niemieckim.
  6. Dane osobowe zostały zebrane w ramach oferowania usług społeczeństwa informacyjnego wobec Państwa jako osób niepełnoletnich zgodnie z art. 8 RODO.

Jeżeli opublikowaliśmy Państwa dane osobowe i z jednego z wyżej wymienionych powodów jesteśmy zobowiązani do ich usunięcia, wówczas poinformujemy firmy, na których stronach internetowych zostały opublikowane Państwa dane osobowe, o Państwa żądaniu usunięcia tych danych w odpowiedni sposób oraz wykażemy, że jako osoba, której dane dotyczą, zażądali Państwo od nas usunięcia wszystkich łączy do tych danych, a także wszystkich kopii tych danych lub ich replikacji.

Wyjątki

Prawo do usunięcia danych nie ma zastosowania w zakresie, w jakim przetwarzanie jest niezbędne:

  1. do korzystania z prawa do wolności wypowiedzi i informacji;
  2. do wywiązania się z prawnego obowiązku wymagającego przetwarzania na mocy prawa Unii lub prawa niemieckiego lub do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania powierzonej nam władzy publicznej;
  3. z uwagi na względy interesu publicznego w dziedzinie zdrowia publicznego zgodnie z art. 9 ust. 2 lit. h) oraz i) oraz art. 9 ust. 3 RODO;
  4. do celów archiwalnych w interesie publicznym, do celów badań naukowych lub historycznych lub do celów statystycznych zgodnie z art. 89 ust. 1 RODO, o ile prawdopodobne jest, że wspomniane prawo, uniemożliwi lub poważnie utrudni realizację celów takiego przetwarzania; lub
  5. do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń, np. w ramach postępowania sądowego.

d. Prawo do ograniczenia przetwarzania danych 

Mają Państwo prawo zażądać od nas ograniczenia przetwarzania w następujących przypadkach:  

  1. jeżeli kwestionują Państwo prawidłowość dotyczących własnych danych osobowych – na okres pozwalający nam sprawdzić prawidłowość tych danych;
  2. jeżeli przetwarzanie przez nas danych jest niezgodne z prawem, a Państwo sprzeciwiają się usunięciu swoich danych osobowych, żądając w zamian ograniczenia ich wykorzystywania;
  3. jeżeli nie potrzebujemy już danych osobowych w celu ich przetwarzania, jednak Państwo potrzebują ich w celu dochodzenia, wykonania lub obrony roszczeń prawnych;
  4. jeżeli wnieśli Państwo sprzeciw wobec przetwarzania dotyczących Państwa danych osobowych, które zgromadziliśmy na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu (np. w ramach korzystania z Google Analytics) – do czasu stwierdzenia, czy nasze prawnie uzasadnione podstawy są nadrzędne wobec Państwa podstaw sprzeciwu. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych zostało ograniczone zgodnie z powyżej wymienionymi warunkami, wówczas dane te – z pominięciem ich zapisu – mogą być przetwarzane wyłącznie za Państwa zgodą lub w celu dochodzenia, wykonania lub obrony roszczeń prawnych lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej bądź prawnej (GmbH, AG itd.) lub z powodów związanych z ważnym interesem publicznym Unii lub państwa członkowskiego.
  5. Jeżeli nastąpiło powyżej określone ograniczenie przetwarzania, przed uchyleniem ograniczenia przekażemy Państwu stosowną informację.

e. Obowiązek powiadomienia

Jeżeli skorzystali Państwo z prawa do sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych wobec nas, wówczas jesteśmy zobowiązani do poinformowania wszystkich odbiorców, którym zostały ujawnione dotyczące Państwa dane osobowe, o tym sprostowaniu lub usunięciu danych lub o ograniczeniu przetwarzania danych, chyba że okaże się to niemożliwe lub jest związane z niewspółmiernie dużym wysiłkiem. Przysługuje Państwu wobec nas prawo do uzyskania informacji o tych odbiorcach.

f. Prawo do przenoszenia danych

Mają Państwo prawo do otrzymania własnych udostępnionych danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Oprócz tego mają Państwo prawo do przekazania tych danych bez przeszkód z naszej strony innemu przedsiębiorstwu, jeżeli

  1. przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody w myśl art. 6 ust. 1 RODO lub na podstawie umowy w myśl art. 6 ust. 1 lit. b) RODO; oraz
  2. przetwarzanie odbywa się w sposób zautomatyzowany. Wykonując to prawo, mają Państwo prawo zażądać, aby Państwa dane osobowe zostały przesłane przez nas bezpośrednio innemu przedsiębiorstwu, o ile jest to technicznie możliwe. Nie może to naruszać wolności i praw innych osób.

Prawo do przenoszenia danych nie dotyczy przetwarzania danych osobowych, które jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania powierzonej nam władzy publicznej.

g. Prawo do sprzeciwu

Mają Państwo prawo – z przyczyn związanych z Państwa szczególną sytuacją – do wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania dotyczących Państwa danych osobowych, realizowanego na podstawie art. 6 ust. 1 lit. e) RODO – przetwarzanie do celów wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym – lub art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – przetwarzanie na podstawie prawnie uzasadnionego interesu, np. w ramach sprzedaży online; dotyczy to także profilowania wynikającego ze wspomnianych przepisów. W takim przypadku zaprzestajemy przetwarzania Państwa danych osobowych, chyba że będziemy w stanie wykazać ważne i uzasadnione podstawy przetwarzania, które mają charakter nadrzędny wobec Państwa interesów, praw i wolności lub przetwarzanie służy dochodzeniu, wykonaniu lub obronie roszczeń prawnych. Jeżeli dane osobowe dotyczące Państwa są przetwarzane w celu realizacji reklamy bezpośredniej, mają Państwo prawo do wniesienia sprzeciwu w dowolnym momencie wobec przetwarzania dotyczących go danych osobowych w celu takiej reklamy; dotyczy to także profilowania, o ile jest ono związane z taką reklamą bezpośrednią. Jeżeli złożą Państwo sprzeciw wobec przetwarzania danych w celach reklamy bezpośredniej, wówczas dotyczące Państwa dane osobowe nie będą już przetwarzane w tych celach. Mają Państwo możliwość, w związku z korzystaniem z usług społeczeństwa informacyjnego – bez uszczerbku dla dyrektywy 2002/58/WE – do wykonania swojego prawa do sprzeciwu za pomocą zautomatyzowanych środków wykorzystujących specyfikacje techniczne.

h. Prawo do wycofania wyrażonej zgody w zakresie ochrony danych

Mają Państwo prawo do wycofania w dowolnym momencie wyrażonej przez siebie zgody w zakresie ochrony danych. Wycofanie zgody nie narusza legalności przetwarzania danych, które nastąpiło do momentu odwołania.

i. Osoba kontaktowa w sprawie praw osób, których dane dotyczą

Jeżeli nie umożliwimy Państwu skorzystania z przysługujących praw bezpośrednio w ramach przetwarzania, istnieje możliwość kontaktu z nami drogą e-mailową (vertrieb@kiesow.org) lub drogą pocztową (adres w stopce).

Uwaga dodatkowa:

Ta klauzula informacyjna realizuje obowiązek prawny wynikający z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy. Nie wymaga ona żadnych działań z Pani/Pana strony.

Status tej deklaracji ochrony danych z dnia: 29.05.2018